Hoe helpt massage jou?

Massages zijn voor alle leeftijden: baby, peuter, kind, puber, jong volwassenen, mensen in de kracht van hun leven, ouderen en bejaarden. Massages zijn voor gewrichten, spieren en botten; voor fascia, lymfe en drukpunten; voor meridianen, wondermeridianen en reflexzones. Massages kunnen puur ontspannend zijn of specifiek ondersteunend in genezingsprocessen. Massages werken in op lichaam en geest.

Het menselijk lichaam en de menselijke geest kunnen veel stress en spanning aan. Ook als het mis gaat herstellen ze snel. De geleden pijn is vaak ook snel vergeten. Echter langdurige stress, ziekte en verwonding kunnen op den duur veel pijn, problemen en verdriet veroorzaken.

Klachten, welke door stress, ongelukken, blessures, besmettelijke ziektes, auto-immuunziektes en genetische aandoeningen veroorzaakt zijn, kunnen door een goede massage verminderen, uitgesteld worden en vaak ook verdwijnen. Door massage wordt de zelf-genezende kracht van het lichaam geactiveerd. Blokkades en blessures in het lichaam worden opgeruimd. Hierdoor ontstaat rust in de spieren, organen, meridianen en in de geest.

Het is goed en fijn voor een mens om aangeraakt te worden en het eigen lichaam gereflecteerd te voelen in de handen van de maseur.

 

Mijn belangstelling en eerste kennismaking met massages is gevormd dankzij de problemen die ik voor, tijdens en na het sporten ondervond. Blessures, verkrampte en verzuurde spieren bleken heel pijnlijk. Botten en de bijbehorende gewrichten bleken ook heel kwetsbaar. Dat het lichaam één grote samenhang heeft, heb ik pas veel later geleerd en begrepen. Zodra er iets in het lichaam minder goed functioneert dan heeft dit meteen zijn weerslag en repercussie op de mobiliteit. Zo kan een gebroken of verstuikte teen het vrolijke beweeglijke leven meteen lamleggen. Problemen met de organen kunnen indirect problemen in de mobiliteit en de geest veroorzaken. Een vastzittende gedachte kan hevige schouderpijn veroorzaken.

o Massages kunnen spieren, spiergroepen, pezen en aanhechtingen schoonmaken, losmaken en een betere doorbloeding geven.

o De werking van bijna alle gewrichten kan door massages verbeterd worden: nek, schouders, ruggenwervel, heup, knieën, ellebogen, handen, polsen voeten, enkels,

o Blessures in spieren en gewrichten genezen sneller als ze met de juiste aandacht gemasseerd worden.

o Ook de organen kunnen gestimuleerd worden door massages. Dit kan door de zenuwen die de organen aansturen te behandelen of door de meridianen en de bijbehorende elementen opnieuw in balans te brengen.

o De ademhaling kan door een goede segmentale massage of zen-shiatsu massage sterk verbeterd worden.

o De spijsvertering is zeer goed bereikbaar middels de voetreflexmassage. Ook de Zen-shiatsu en de Segmentale massage kunnen hier wonderen verrichten.

o De zen-shiatsu is specifiek geschikt voor zenuwbanen, het hart, de bloedsomloop en om koude en warmte problemen te benaderen.

Gezond is als iemand, mens of dier, zich zonder pijn en moeite en in geestelijke en fysieke vrijheid kan ontwikkelen volgens een innerlijke balans.

Massages hebben een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem, het zelf-herstellend vermogen van het lichaam. Ook brengen massages de elementen van waaruit iemand is opgebouwd weer in balans. De traditionele Chinese Medicijnleer (TCM) vormt hierbij de basis. De shiatsu therapieën vinden hun oorsprong in de elementen-theorie die zijn neerslag heeft in de meridianen en de daarop liggende punten.

Als masseur denk je niet alleen in elementen maar ook in klinische termen. Zo wordt middels massages ook het Autonoom zenuwstelsel beïnvloedt. Als masseur werk je dan ook bijna altijd gericht op de ontspanning van dit systeem, via de nekwervels of de heupwervels. Dit is het zogenaamde cranio-sacraal deel van de wervelkolom. Soms kan ook een buikmassage zeer ontspannend werken. Denk hierbij aan alle processen waarover we met ons bewustzijn niets te zeggen hebben en niet kunnen beïnvloeden, zoals de temperatuur van het lichaam. Wanneer we slapen, rennen, plezier hebben, vechten en werken, altijd past het lichaam zich automatisch aan aan de omstandigheden waarin het zich bevind. Massages kunnen dit systeem van het lichaam tot rust brengen. Dit heet het para-sympatisch systeem.